Nærøyfjorden med kajakk

Før kajakken sjøsettes
Nærøyfjorden er fin for en klassisk padletur, og med god grunn står den på Unesco sin verdensarv-liste.
Vi valgte å starte i Gudvangen. Der traff vi på de første deltakerne fra Åreleiken, som allerede var kommet fram til Gudvangen, antakelig før de siste var kommet ut av teltet. Deltakerne hadde overnattet på Stokko mellom Stigen og Undredal. Og altså padlet til Gudvangen på en formiddag. Vi brukte selv ca 3 timer med rolig padling Fra Gudvangen til Beitelen ytterst i Nærøyfjorden. Det forteller noe om hvor lang tid dere må beregne på selve padlingen. Men det er fornuftig å ta seg god tid til stopp underveis.

Nærøyfjorden, lengde

Næræyfjorden er ca 18 km lang. Avmerket er teltplassen Stokko, mellom Stigen og Undredal

Vår rute
Vi startet i Gudvangen, og padlet utover til Salthella første kvelden. Et veldig flott sted for telt. Etter middagen gikk vi på sti inn til Dyrdal, og opp til Drægo. Det er ca 4 km fra Dyrdal til Drægo, og det er grusvei helt opp. Det er også mulig å fortsette videre på god sti til Hjølmo.
Drægo ligger på en flate, og man kan se denne gården fra fjorden. På Drægo er det også mulig å overnatte.

Drægo, fritt plassert i dramatiske omgivelser, 400 moh, vei fra Dyrdal

Neste morgen våknet vi til turistbåtenes bølger mot stranden. Etter et forfriskende morgenbad, og en god frokost, var vi klar for å padle videre. Utover fra Dyrdal var det mye nise å se, og mye steinkobbe. Kobben kom tett på oss, og virket nysgjerrig, der den lå og gløttet, men når vi kom for nær forsvant den.
Ved Bilete kan man treffe huldra, slik vi gjorde Glemmer det aldri. :-)
Så padlet vi rundt Trosnes og var ute i Aurlandsfjorden. Fortsatte til kaien ved Stigen, forbi Stokko, og til Undredal. Der smakte det med en mørk øl fra Ægir bryggeri i Flåm, altså absolutt det lokale øl. Outstanding. Faktisk var det japansk tv-team på kafeen i Undredal denne dagen, og de som får inn japansk tv, kan se to blide kajakkpadlere fortelle om den storslåtte opplevelsen det er å padle i Nærøyfjorden.
Middagen smakte fortreffelig og etter en rådslagning kom vi til at vi foretrakk sjøveien tilbake til Gudvangen. Alternativet ville vært å haike seg tilbake fra Undredal. I det et cruiseskip glir forbi, smyger vi oss ned i kajakken.

Teltplasser
På returen fikk vi virkelig inntrykk av Stigen, og stien opp til Stigen. Fasinerende, så neste gang må vi nok opp, og helst også videre til Beitelen for å nyte utsikten. Stokko har plass til mange telt. Gjennom Nærøyfjorden fulgte vi nå andre siden av fjorden, kobben var fortsatt med oss. Både på Salthella på Dyrdal-siden og Skalmenes på Styvi-siden var det telt. Odnes er en annen fin teltplass, med god plass til mange telt. Her går også postveien mellom Styvi og Bleiklindi. Du bør ta deg tid til en tur på denne postvegen og filosofere litt. Vanligvis ble posten rodd mellom Gudvangen og Lærdal, men om vinteren måtte man ha postgang selv om isen lå i Nærøyfjorden, derfor ble postvegen bygd. Dagens bonde på Styvi kikket på oss og hilste når vi gled forbi kl 11 om kvelden. Fjellene speilet seg i den blikkstille fjorden, og synsinntrykkene gjorde at balansenerven fikk problemer. Det passer dårlig i kajakk, men jeg satte sjøbein.
Den siste biten fra Bakka til Gudvangen ble ren transportetappe, og jeg begynte å lengte etter havdønninger igjen. Mulig jeg gikk på en overdose blikkstille fjord, foss og fjell.

Alternative ruter
Om man har to biler kan man sette en bil på Bakka og en i Undredal. Da får man padlet det beste partiet. Eventuelt at man med en bil starter og returnerer på Bakka, og padler så langt ut fjorden som man har tid til.
Om du følger hele løypen fra Flåm til Gudvangen ligger begge disse stedene langs E16 så her ordner det seg alltid med skyss. Det finnes gode muligheter for å leie kajakk, eventuelt også delta på guidede fellesturer, se f.eks. Nordic Ventures eller Njord

God tur!


View Gudvangen in a larger map

linker
“Ut i Naturen” i Nærøyfjorden
“Der ingen skulle tru at nokon kunne bu” på Styvi
http://www.fjords.com/adventures1.htm

Ved Bakka

Mellom Bakka og Odnes

Styvi gård

Salthella leirplass

krysset Aurlandsfjorden-Nærøyfjorden Beitelen til høyre

deler av Åreleiken

teltplassen på Salthella

Dyrdal

Dyrdal

Drægo

utsikt fra Drægo

sparkling fire

flere som cruiser i fjorden

Undredal stavkirke

  • Trackback are closed
  • Comments (1)
  1. Nå fikk jeg lyst å padle den turen igjen! Fin turbeskrivelse og flotte bilder :-)

Comment are closed.