Eksingedalen på sykkel

Ruten
At man kan sykle Voss-Bergen via Norheimsund vet alle som har deltatt på sykkelrittet Bergen-Voss.. Men det finnes alternative ruter med mindre trafikk. Ruten via Eksingedalen er del av den nasjonale sykkelveg. I tillegg er ruten over Hamlagrø et flott alternativ.
Det er verdt å merke seg at man riktignok ikke kommer helt til Bergen, da distansen Stanghelle-Trengereid ikke er farbar for syklister.

oversiktskart rundtur sykkel eksingedalen hamlagrø

Sykkeltur fra Dale via Eidslandet, Eksingedalen, Nesheimsfjellet, Teigdalen, Evanger, Bulken, Hamlagrø, Dale

Turen
Det var Eksingedalen og Hamlagrø vi ville oppleve fra sykkelsetet, så vi lastet syklene på taket og kjørte til Dale. Vi fulgte sykkelveg 4 fra Dale mot Stamnes og Eidslandet. Her er det smal og svingete vei, men lite trafikk, så det er helt flott med sykkel. Den eneste utfordringen var en mørk tunnel før Eidslandet, men med forsiktighet og sykkellys gikk det greit.
Så begynte selveste Eksingedalen, som var en fryd. Veldig vakkert, veldig fredelig, og helt topp å sykle, også oppover dalen. Denne dagen var dagen for det årlige sykkelritt i dalen, hvor de lokale starter på Gullbrå og sykler ned til Eidslandet. Av den grunn var butikken søndagsåpen. Og siden vi også var syklister, riktignok utenfor konkurranse, fikk vi også glede av gratis kaffe og forfriskninger. Den smilende og imøtekommende damen på butikken varmet om hjerteroten, og er verdt hele sykkelturen. Blir de sånn av å bo på et så vakkert sted.
Motbakkene oppover Eksingedalen er fint porsjonert, så før vi visste ordet av det var vi på Nesheim. Derfra og opp til Nesheimsfjellet (ca 700moh) er det mer markert klatring, men den flotte utsikten gjør at man helt glemmer klatringen. Man kan faktisk stoppe og ta noen bilder uten å tape ansikt i det beinharde sykkelmiljøet.
Før man triller ned igjen må man ta seg tid til en stopp på Utsikten, som gir et flott skue over Teigdalen og Brækhus. Det er betydelig brattere på denne siden, ned til Teigdalen, men bra dekke hele veien hit. Nede i Teigdalen derimot, er dekket mer ustabilt, og asfalten har krakkelert, så man må være litt årvåken.

Et kapittel for seg
Fra Evanger til Bulken ønsker vi å begrense syklingen på E16. Derfor er det fornuftig å svinge av mot Idrettsplassen ved Einelii, og følge gamleveien til Bulken, da unngår man i tillegg en tunnel som kan være litt ugunstig på sykkel. Riktignok litt mer opp og ned, men helt kurant, og uten biler. Følg E16 fra Evanger til Einelii, ta av og sykle forbi idrettsplassen, vips er du på Bulken.

For vår del valgte vi å unngå hele E16, ved å sykle opp Bjørgåsveien, og over mot Raudgrovi. Denne veien frafrådes på det sterkeste. Den er ikke farbar på sykkel. En stigning på 10% (400m over 4 km), som mot slutten går over på grov skogsvei, kun egnet for traktor, kraftig traktor. Her hadde navigatøren større tillit til gps’en enn til det faktiske terreng, og lokalbefolkningen, som på det sterkeste understreket at vi var på ville veier. Og de hadde naturligvis rett. Selv på sykkeltur gjelder fjellvettreglene.
Men vi regner oss som førstebestigere av denne sykkelruten.


Figuren viser høydeprofil for turen. En jevn fin klatring opp Eksingedalen til Nesheimsfjellet, en bratt utforkjøring, en ny innlagt klatring mellom Evanger og Bulken, til ingen nytte, før klatringen til Hamlagrø med en bratt nedkjøring til Dale som avslutning.

Over Hamlagrø
Klatringen fra Bulken opp til Hamlagrø er jevn, og med god bredde. Riktignok et parti mot slutten, ved den hullete tunnel, hvor det er ubehaglig bratt utfor føringskanten. Så her må man være litt forsiktig. Siste partiet fra demningen og ned til Dale er bratt og svingete, og med mørke tunneler. Her må man passe på. Jeg drev litt slipstreaming med en bil, men sjåføren hadde antakelig solbriller på, for inne i tunnelen stoppet han veldig brått.

Detaljer
Distanse på denne turen var 140 km. Vi valgte å ta rundturen fra Dale, via Eidslandet, Eksingedalen, Evanger, Bulken, Hamalgrø tilbake til Dale da stigningene denne vei blir mer jevnt fordelt
Om du velger å sykle andre veien:
-stigningen fra Dale opp til demningen ved Hamlagrø er ca 360 m over 4,5 km
-stigningen fra Teigdalen opp Nesheimsfjellet er 500 m over 4,5 km

Nesheimfjellet, utsikt mot Nesheim

Nesheimfjellet

Utsikten, mot Teigdalen

Serpentinersvinger mellom Teigdalen og Nesheimfjellet

opp mot Hamlagrø

Teigdalen, fra Utsikten

Vi skal heldigvis ned denne veien

 • Trackback are closed
 • Comments (5)
  • Jo Henning
  • April 29th, 2011

  Veldig bra artikkel, Geir Willy!
  Ser ut som en kjempeflott tur. Har vært på Nesheimsfjellet og stått på ski en del (har røtter fra Brækhus), men aldri syklet dit. Denne ruten må jeg prøve en gang.

  (Googlet ‘sykle eksingedalen’ og vips der var du…)

   • admin
   • April 29th, 2011

   ja, Eksingedalen er veldig flott for sykling, anbefales på det varmeste.
   Men pga av tunnelene langs E16 er det forbudt å sykle mellom Trengereid og Stanghelle, så man må i bil et stykke av veien. Vi valgte å starte på Dale.

   God tur

  • Joacim
  • May 20th, 2012

  Flott turbeskrivelse, høres ut som en bra tur! Jeg vurderer å ta denne ruta neste helg. Hvor lang tid brukte dere? Og er det noen overnattingsmuligheter underveis?

  • Geir
  • May 21st, 2012

  Vi brukte vel 7 timer inkl to pauser, og en lang omvei. Fin dagstur. Overnatting kjenner jeg ikke til.

  • Erik
  • May 20th, 2013

  Takk for glimrende turtips! Syklet turen pinsen 2013 i nydelig sommervær. Grønt langs fjorden, 40 cm brøytekanter på Nesheimsfjellet. Fantastisk tur og natur som virkelig anbefales. Gamleveien fra Einelii til Bulken er i en elendig forfatning og lite egnet for racersykkel.

Comment are closed.