kajakktur til Bømlo

Ut på tur

En entusiastisk gjeng av selvbyggere skulle på kajakktur til Bømlo, og vi snappet dette ryktet opp via våre anonyme kilder i miljøet. Med våre gule, butikkjøpte fartøy ville det bli vanskelig å blande seg inn uten å skille seg ut, så vi var lettere spent på hva som ventet oss. Den berømte Epoxykongen av Fusa hadde med seg en skokk av “heimaspøta” kajakker, og tilhørende råbarske padlere.
Vi rantet nervøst rundt på ferjen, og det gikk langsomt opp for oss at det var for sent å snu.

Hvor

Vi bodde i Bømlo sportsdykkere sitt hus på Finnås. Helt ideelt for padling og andre våte aktiviteter, med perfekt beliggenhet, og overnattingsplass til mange. Anbefales på det varmeste for andre som vurderer området for sjøaktiviteter. Vestover er det bare å dra på, men det fine er at man også kan søke smulere farvann østover gjennom Kulleseidkanalen om været og vinden blir for hard.
For vår del var vi veldig heldige med været. Den første helgen i september var antakelig en av de absolutt flotteste helger i løpet av hele 2010. Og det rant på med biler fra øst og vest, alle med en lekker selvbygger på taket.

Lørdagen

Før vi hadde satt oss i båtene for første ekspedisjonsdag, fikk den ene kjøpekajakken store tekniske problemer. Det så veldig mørkt ut, vi rakk ikke engang begynne å blande oss med de lekre og lakkerte. Pokker til greier. Alle tester vi hadde finlest, alt utstyr, og alle kurs, helt forgjeves. En glassfiber uten ror og retning. Det ble mye venting, tukling og tafsing, og mer venting. Prøvde å ligge lavt, men en gul kajakk, og gul overdel, på flatt vann, gjorde det vanskelig å forsvinne helt i omgivelsene. Den som var virtuell.
Løsningen ble en ekstra selvbygger som man naturligvis alltid har på lur. Og den uheldige gikk over til å bli en nyfrelst, og potensiell bygger. Problemet er at han får ikke gjort mye uten tastatur, så vi får se.
Så fikk de barske enda et argument for at de “heimaspøta” har sine klare fordeler, både i vekt, enkelhet, og mulighet for tilpasning til padler. Etter at rød og hvit glassfiber var kastet opp på et svaberg, fikk vi en fin tur vest til Hiskjo, og nordover til Meling. Utrolig flott kajakk-terreng.
Tilbake til Finnås var det tid for å utforske de tradisjonsrike kanaldagene.

Søndagen

Søndagen var det også strålende vær, men vi valgte allikevel å gå innover gjennom Kulleseidkanalen, sørover langs Børøya, gjennom Nautsundet. Et tips her var å fortsette ned og inn i Tjongspollen. Denne pollen beskriver de lokale som paradis på jord. Vær obs på strømforholdene når du skal inn i selve pollen. Vi følte at vi på mange måter allerede var i paradis, og svingte øst og opp til Røyksundkanalen.

Oppsummering

Selvbyggerne var overbærende og tålmodige med oss plastpadlere, og hadde den naturlige autoriteten i kraft av sine skuter. Terrenget er fantastisk for kajakk. Neste gang sikter vi oss inn mot Fitjar, som også er et spennende område for padlere.
Alt i alt, ein gild tur

slep i fjorden, til opplag

været var helt ok

motstrøms

blåser satt i system

estetisk stilstudie

noe annet enn Lagunen

Røyksundkanalen

Røyksundkanalen, ekte idyll

kanaldagene, Kulleseidkanalen

Comment are closed.